Information angående gröna påsen från SopSam

Information angående gröna påsen från SopSam


Upplysning till allmänheten från SopSam, Skarpnäck angående

Gröna påsar för matavfall kostnadsfritt i våra butiker

Hej!

Sopsams styrelse har fått frågor angående utdelningen av gröna påsar.

OBS! Låt oss först och främst fastslå att Gröna Påsar är avsedda för MATAVFALL och inget annat! Detta pga att sorteringen sker maskinellt och är inställd på färgen på påsarna. Med andra ord – gröna påsar FÅR INTE användas för något annat än matavfall. De FÅR INTE förekomma i andra sammanhang. Detta är viktigt!

Förslaget från början var att BoDAB skulle leverera påsarna till miljörum/miljöstugor för egen hämtning efter behov. Det har Stockholms Vatten och Avfall (SVOA) sagt bestämt nej till just pga ovannämnda risker. Det är i samråd med SVOA som den nuvarande lösningen tagits fram.

Livsmedelsbutikerna ICA, Coop och Hemköp har ställt upp för att hjälpa till med distributionen kostnadsfritt för att i sin tur bidra till bättre miljö. Dock har både SVOA och BoDAB varit noga med att begränsa distributionen till max 5 påsar åt gången till sina kunder.

Samtidigt utökar BoDAB leveransen av gröna påsar till butikerna för att undvika att de tar slut och kommer veckovis att besöka butikerna för att fylla på.

Gröna påsar är ett nytt sätt att sortera matresterna på och det tar tid innan rutinen sätter sig hos alla inblandade. Vi hoppas att snart går det smidigt till för oss alla.

Hälsningar

Sopsam och BoDAB

pua SopSams styrelse